28 Kasım 2011 Pazartesi

ELMALI KEK


Elma ve tarçının enfes uyumu, nefis bir koku...

Malzemeler
  • 3 adet orta boy elma
  • 3/4 su bardağı esmer şeker
  • 2 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı kepekli un
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
Yumurta ve şekeri iyice kabarana kadar, yaklaşık 15 dakika kadar mikser ile karıştırıyoruz. Unu ve kabartma tozunu eleyerek ( elekte kalan kepekleri de ilave ederek ), cevizi ufak ufak kırılmış şekilde ve tarçını yumurta ve şekere ilave edip tekrar karıştırıyoruz. Ardından küp küp doğranmış elmaları da ilave edip, alttan üste doğru tahta bir kaşık yardımı ile yavaşça karıştırıyoruz.


Unlanmış küçük kare bir borcam veya kek kalıbına( 25*25 ) karışımı döküp, 170 derecelik fırında 35 dakika pişiriyoruz. Resimden kekim kabarmamış gibi görünebilir, hatam büyük bir kalıba koymak oldu, malzeme az geldi. Yoksa benim kekim de kabaracaktı :)))) Çok hafif ve çok lezzetli oldu, mutlaka deneyin, afiyet olsun...

by Chef Na





ISPANAKLI & PIRASALI GÖZLEME


İçerdiği sebzeler ile de diyet yapanlar veya sağlıklı beslenmek isteyenler için çok doğru bir tercih olacaktır. Yanında beyaz peynirle birlikte sabah kahvaltılarınıza çok çok yakışacak!!!

Malzemeler

·         1/2 kg yufka

·         1/2 kg ıspanak

·         1/2 demet maydanoz

·         1 adet orta boy kuru soğan

·         1 sap pırasa

·         Tuz, kara biber, pul biber

Ispanakları güzelce yıkıyoruz. Ispanak yapraklarını ve maydanozları ince ince doğruyoruz. Kuru soğanı da ince kıyıp, pırasayı da çok küçük parçalar halinde doğruyoruz. Baharatları da ilave ederek tüm malzemeleri karıştırıyoruz.

Bu gözlemeyi yapmak için hazırlanırken, tezgahın üzerinde duran pırasaların gözüme çarpmasıyla, ıspanağın yanına ilave etmeye karar verdim. Çok farkedilmedi, ama lezzet kattı. Arzuya göre sadece ıspanaklı olarak da hazırlayabilirsiniz.

Bir gözleme çeyrek yufkadan hazırlanacak şekilde yufkalarımızı dört eşit parçaya bölüyoruz. Yufkaların içine hazırladığımız içten koyarak zarf şeklinde kapatıp yapışmayan bir tavayı yeterli ısıya ulaşmasını sağlamak için ocağın üzerine alıyoruz.



Teflon tavamızı iyice ısıtıyoruz ki, yağ kullanılmadığı için gözlemelerimiz yapışmayın. Arzu ederseniz yumurta fırçası yardımı ile 1 çay kaşığı kadar zeytinyağını tavayı yağlamak için kullanabiliriz. Isınan tavamızda, gözlemelerimizi önleri ve arkaları kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun!

by Chef Na


KIYMALI GÖZLEME



Yanında dumanı tüten bir bardak çay ile mütiş giden bir lezzet. Gözlemeyi, böreği kıymalı olmazsa yemeyenler için en sağlıklı haliyle!!!
Malzemeler
·         1/2 kg yufka
·         250 gram yağsız dana kıyma
·         3 adet domates
·         3 adet yeşil biber
·         1/2 demet maydanoz
·         2 adet orta boy kuru soğan
·         Tuz, kara biber, pul biber
Yufka hariç bütün malzemelerimizi 2 yemek kaşığı su ilave ederek karıştırıyoruz.
Bir gözleme çeyrek yufkadan hazırlanacak şekilde yufkalarımızı dört eşit parçaya bölüyoruz. Yufkaların içine hazırladığımız içten koyarak zarf şeklinde kapatıp yapışmayan bir tavayı yeterli ısıya ulaşmasını sağlamak için ocağın üzerine alıyoruz.


Teflon tavamızı iyice ısıtıyoruz ki, yağ kullanılmadığı için gözlemelerimiz yapışmasın. Arzu ederseniz yumurta fırçası yardımı ile 1 çay kaşığı kadar zeytinyağını tavayı yağlamak için kullanabiliriz. Isınan tavamızda, gözlemelerimizi önleri ve arkaları kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun!
by Chef Na


23 Kasım 2011 Çarşamba

KIYMALI ŞEHRİYE ÇORBASI

 
Hem protein, hem karbonhidrat bir arada, hem de en sağlıklı hallerinden biriyle. Kış aylarında içimizi ısıtan, yanında makul miktarda ekmek ve salata ile birlikte tek başına bir öğün olan bu lezzetli  çorbaya hayır diyemeyeceksiniz… 

Malzemeler

  • 200 gr yağsız dana kıyma
  • ½  su bardağı çorbalık şehriye ( Tel ,arpa veya kuskus olabilir. )
  • 2 adet sivri yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz, kara biber, pul biber


İyice ısıtılan teflon tencerede kıyma yağ ilavesi yapılmadan kavruyoruz. Daha sonra salça ilave edilerek birlikte 1-2 dakika daha çeviriyoruz. Üzerine sıcak su ve arzuya gore baharatları ilave ediyoruz. Su kaynayınca şehriyeleri ve ince doğradığımız biberleri de ilave ediyoruz. Kısık ateşte 15 dakika kadar daha pişirip, üzerini kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapıyoruz.

By Chef Na

KURU FASULYE



Sırada sağlıklı beslenmenin demirbaşlarından bakliyat ailesinden gelen kuru fasulye var!!! Türk mutfağının olmazsa olmazı olan kuru fasulye tam bir protein deposu. İçerdiği hayvansal olmayan protein ve lifli yapısı ile kırmızı etten hiç bir eksiği yok! Sinirleri kuvvetlendiren kuru fasulye, sağlıklı beslenme diyetlerinde de rahatlıkla tercih edilebilecek bir yiyecek. Afiyet olsun…

Malzemeler



  • 500 gr  yağsız dana kuşbaşı
  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 4 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • ½ yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, kara biber, kırmızı toz biber
 

Vitamin ve mineral değerlerinde kayıp meydana gelmemesi için, bir gece önceden yıkayıp suda beklettiğimiz kuru fasulyeleri, bol suyla yumuşayıncaya kadar pişirip süzüyoruz. Bu şekilde gaz yapmasının da önüne geçmiş oluyoruz. Kuşbaşı doğranmış 500 gr yağsız dana etini düdüklü tencerede  yarım saat kadar pişiriyoruz.  

Güveç tenceresinin en altına ince doğradığımız soğanları yerleştirip sırası ile; kuşbaşı etleri, iri doğranmış biberleri ve kabukları soyulup doğranmış olan domatesleri yerleştiriyoruz.



ZEYTİNYAĞLI PIRASA


Daha önce börek haliyle çay saatlerinde bize eşlik eden pırasa, şimdi zeytinyağlı olarak öğlen ve akşam yemeklerinde bize eşlik ediyor. Limonla birlikte inanılmaz bir uyum sergileyen bu kış sebzesi bol miktarda miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir içeriyor. Sindirim sistemi için çok faydalı olan pırasa, tüm vücudu ve kanı temizliyor. Burada belirtmediğim daha bir çok faydası varken, bize de afiyetle yemek düşüyor…   

Malzemeler

  • 1kg pırasa
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • ½ su bardağından bir parmak eksik bulgur
  • 2 adet kesme şeker
  • ½ yemek kaşığı domates salçası    
  • 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı  
  • 1 adet limon
  • Tuz


Tecereye doğranan soğanları, yuvarlak doğranan havuçları ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını koyup, kısık ateşte biraz kavuruyoruz. Daha sonra ayıklayıp yıkadığımız ve iri doğradığımız pırasaları ilave edip; domates salçası, tuz ve üzerini geçecek kadar su ilave ediyoruz. Kaynayınca üzerine yıkadığımız bulguru ve limon suyunu da ilave edip; pırasalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık yarım saat adar pişiriyoruz. Pişmiş olan pırasanın üzerine yarım yemek kaşığı zeytinyağını gezdirip, ağzı kapağı kapalı olarak soğumaya bırakıyoruz.

Servis sırasında üzerine bol bol limon sıkarak afiyetle yiyoruz… 

By Chef Na



18 Kasım 2011 Cuma

HAMSİ BÖREĞİ



Kim demiş kendisi küçük, faydaları büyük denizlerin kralı, sofraların tacı hamsinin sadece tavası lezzetli olur diye!!! Zengin bir protein deposu olan, zeka gelişimi açısından faydalı olan ve bol miktarda iyot içeren minik balık hamsinin, beklenen faydaları sağlaması için tüketilmesinde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Kızartılarak tüketildiği zaman, faydasını büyük ölçüde kaybedecek olan hamsinin en sağlıklı hallerinden biri karşınızda, hem de damak tadından hiç bir şey kaybtmeden. Fırında hamsi olarak da adlandırabileceğimiz bu tarifi, şekil olarak böreğe benzettiğim için ismine hamsi böreği dedim. Benim en sevdiğim lezzetlerden birisi olan hamsi böreğimi umarım sizler de en az benim kadar beğenirsiniz.

Malzemeler
  • 1/2 kg hamsi
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 2 adet küçük boy patates
  • 1/2 çay kaşığı kadar tane karabiber
  • 1 çay kaşığı kadar pul biber
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı kapari
  • 1 adet limon
Minik mucizelerin baş kısımlarını kopartıp, iç kısımlarını çıkartıyoruz. Ardından kılçıklarını çıkartıp kuyruk kısımlarını da çıkartarak işin en keyifsiz kısmını tamamlıyoruz. Yıkadığımız hamsileri süzgece alıp suyu iyice süzülene kadar bekletiyoruz.

Diğer tarafta, soğanları irice doğrayıp sarımsak dişlerini bütün halde kalacak şekilde doğramadan soyuyoruz. Patateslerin çiğ kalmaması için cips kalınlığında olacak şekilde ince ince doğruyoruz. Maydanoz ve dereotunu da doğradıktan sonra, küçük bir fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz.

Hamsileri, sırt kısımları aşağıda kalacak şekilde tepsinin altına aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizip, üzerine soğan, sarımsak, patates, maydanoz, dereotu, kapari koyarak; tane karabiber, pul biber ve tuz serpiyoruz. Börek harcımızın üzerini kalan hamsiler ile, sırt kısımları yukarı bakacak şekilde kapatıyoruz.


Yuvarlak şekilde doğranmış olan limon dilimleri üzerine yerleştirilen böreğimizi 180 derecelik fırında yaklaşık 1 saat kadar pişiriyoruz.

Buharda haşlanmış havuç, brokoli ve karnıbahar yanında garnitür olarak çok lezzetli oluyor, hem de tabağın daha daha dolu görünmesini sağlayarak öncelikle gözümüzün doyması konusunda bize zarar vermeden yardımcı oluyor.

Afiyet olsun :)

by Chef Na

17 Kasım 2011 Perşembe

LAHANA DOLMASI



Eşimin mi yoksa canım babamın mı daha çok sevdiğini bilemediğim, sanırım herkesin çok beğenerek yediği nefis bir lezzet...

Malzemeler

1 orta boy lahana
400 gram yağsız dana kıyması
1/2 su bardağı bulgur
3 orta boy soğan
4 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dere otu
3 yemek kaişığı toz nane
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, kara biber, pul biber

Dolmamızın vücudumuz tarafından kutlamalarda karşılanması için iç harcında kullanacağımız bulguru yıkayıp, üzerine 1/4 su bardağı kadar sıcak su ilave ederek 15-20 dakika kadar bekletiyoruz.

Lahananın yapraklarını ayırdıktan sonra, kaynayan tuzlu suda 1-2 dakika kadar haşlayarak süzgecin üzerine alıyoruz.

Soğan, sarımsak, maydanoz ve dere otu incecik kıyılarak suyunu emen bulgura ilave ediyoruz. Ardından, tuz, kara biber, pul biber, kıyma, 1 yemek kaşığı domates ve 1 tatlı kaşığı biber salçasını ilave ederek harcımızı iyice karıştırıyoruz.

Haşlanmış lahana yapraklarını hazırlamış olduğumuz harç ile doldurarak sıkıca sarıyoruz.

Dolmayı pişireceğimiz tencerenin dibine, tencerenin dibinin tutmaması için arta kalan lahana yapraklarını yerleştirip, üzerine dolmalarımızı yerleştirip; dolmaların üzerlerini bir tabak ile kapatıyoruz. Yarım su bardağı sıcak su ilave ederek, kaynadıktan sonra ocağın altını en kısık seviyeye getiriyoruz.

Dolmalarımızın ğişmesine yakın 1 çorba kaşığı domates salçasını 1/2 su bardağı sıcak su ile karıştırarak, dolmaların üzerindeki tabağın altından ilave ediyoruz. 15 dakika daha en kısık ateşte pişirip, üzerine bol limon sıkarak afiyetle yiyoruz.

by Chef Na

YOĞURTLU ÇORBA


Upuzun bir aradan sonra merhaba tekrar :)) Biliyorum çok uzun bir ara verdim, malum iş yoğunluğu ve çok güzel bir tatil nedeniyle... Bu uzun arayı, çocukluğumdan beri çok çok sevdiğim, havaların soğumaya başladığı şu günlerde de içimizi sıcacık yaparak ısıtacak yoğurtlu çorbayla sonlandırıyorum. Benim kadar sizin de beğenmeniz dileğiyle, afiyet olsun...

Malzemeler
  • 1/2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı toz nane
  • Tuz, karabiber, pul biber

Eveeet, aşurelik buğdayı bir gün öncesinden ayıklayıp, yıkıyoruz ve üzerini geçecek kadar su ilave edip 15-20 dakika kadar kaynatıp, tencerenin ağzını kapatıyoruz. Ertesi gün üzerine biraz daha sıcak su ilave edip 15-20 dakika kadar pişiriyoruz.

Süzme yoğurdu hafif akışkan kıvama gelecek şekilde su ile seyreltiyoruz. Daha sonra 1 yumurtayı ilave ederek yoğurt ve yumurtayı iyice karıştırıp; buğdayların yanına ilave edip, çorbanın tuzunu ekliyoruz.

Yoğurdun kesilmemesi için sürekli karıştırarak çorbayı kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra ocağın altını en kısık ayara getirerek 30 dakika kadar daha pişiriyoruz.

Arzuya göre içerisinde 1-2 avuç kadar haşlanmış nohut da ilave edilebilir. Küçükken nohut ilave edilmiş yoğurtlu çorbanın ismini "bebekli çorba" olarak değiştirmiştim. Benim anılarımdaki yoğurtlu çorba her zaman bebekli olduğu için, genellikle nohut ilave ediyorum. Size de şiddetle tavsiye ediyorum.


Evet, artık hazır olan çorbamızın üzerine nane ve pul biber serperek, bizi ısıtacak bu lezzetle buluşuyoruz.

by Chef Na