23 Kasım 2011 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI PIRASA


Daha önce börek haliyle çay saatlerinde bize eşlik eden pırasa, şimdi zeytinyağlı olarak öğlen ve akşam yemeklerinde bize eşlik ediyor. Limonla birlikte inanılmaz bir uyum sergileyen bu kış sebzesi bol miktarda miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir içeriyor. Sindirim sistemi için çok faydalı olan pırasa, tüm vücudu ve kanı temizliyor. Burada belirtmediğim daha bir çok faydası varken, bize de afiyetle yemek düşüyor…   

Malzemeler

  • 1kg pırasa
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • ½ su bardağından bir parmak eksik bulgur
  • 2 adet kesme şeker
  • ½ yemek kaşığı domates salçası    
  • 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı  
  • 1 adet limon
  • Tuz


Tecereye doğranan soğanları, yuvarlak doğranan havuçları ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını koyup, kısık ateşte biraz kavuruyoruz. Daha sonra ayıklayıp yıkadığımız ve iri doğradığımız pırasaları ilave edip; domates salçası, tuz ve üzerini geçecek kadar su ilave ediyoruz. Kaynayınca üzerine yıkadığımız bulguru ve limon suyunu da ilave edip; pırasalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık yarım saat adar pişiriyoruz. Pişmiş olan pırasanın üzerine yarım yemek kaşığı zeytinyağını gezdirip, ağzı kapağı kapalı olarak soğumaya bırakıyoruz.

Servis sırasında üzerine bol bol limon sıkarak afiyetle yiyoruz… 

By Chef Na



1 yorum: