17 Kasım 2011 Perşembe

LAHANA DOLMASI



Eşimin mi yoksa canım babamın mı daha çok sevdiğini bilemediğim, sanırım herkesin çok beğenerek yediği nefis bir lezzet...

Malzemeler

1 orta boy lahana
400 gram yağsız dana kıyması
1/2 su bardağı bulgur
3 orta boy soğan
4 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dere otu
3 yemek kaişığı toz nane
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, kara biber, pul biber

Dolmamızın vücudumuz tarafından kutlamalarda karşılanması için iç harcında kullanacağımız bulguru yıkayıp, üzerine 1/4 su bardağı kadar sıcak su ilave ederek 15-20 dakika kadar bekletiyoruz.

Lahananın yapraklarını ayırdıktan sonra, kaynayan tuzlu suda 1-2 dakika kadar haşlayarak süzgecin üzerine alıyoruz.

Soğan, sarımsak, maydanoz ve dere otu incecik kıyılarak suyunu emen bulgura ilave ediyoruz. Ardından, tuz, kara biber, pul biber, kıyma, 1 yemek kaşığı domates ve 1 tatlı kaşığı biber salçasını ilave ederek harcımızı iyice karıştırıyoruz.

Haşlanmış lahana yapraklarını hazırlamış olduğumuz harç ile doldurarak sıkıca sarıyoruz.

Dolmayı pişireceğimiz tencerenin dibine, tencerenin dibinin tutmaması için arta kalan lahana yapraklarını yerleştirip, üzerine dolmalarımızı yerleştirip; dolmaların üzerlerini bir tabak ile kapatıyoruz. Yarım su bardağı sıcak su ilave ederek, kaynadıktan sonra ocağın altını en kısık seviyeye getiriyoruz.

Dolmalarımızın ğişmesine yakın 1 çorba kaşığı domates salçasını 1/2 su bardağı sıcak su ile karıştırarak, dolmaların üzerindeki tabağın altından ilave ediyoruz. 15 dakika daha en kısık ateşte pişirip, üzerine bol limon sıkarak afiyetle yiyoruz.

by Chef Na

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder