18 Kasım 2011 Cuma

HAMSİ BÖREĞİ



Kim demiş kendisi küçük, faydaları büyük denizlerin kralı, sofraların tacı hamsinin sadece tavası lezzetli olur diye!!! Zengin bir protein deposu olan, zeka gelişimi açısından faydalı olan ve bol miktarda iyot içeren minik balık hamsinin, beklenen faydaları sağlaması için tüketilmesinde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Kızartılarak tüketildiği zaman, faydasını büyük ölçüde kaybedecek olan hamsinin en sağlıklı hallerinden biri karşınızda, hem de damak tadından hiç bir şey kaybtmeden. Fırında hamsi olarak da adlandırabileceğimiz bu tarifi, şekil olarak böreğe benzettiğim için ismine hamsi böreği dedim. Benim en sevdiğim lezzetlerden birisi olan hamsi böreğimi umarım sizler de en az benim kadar beğenirsiniz.

Malzemeler
  • 1/2 kg hamsi
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 2 adet küçük boy patates
  • 1/2 çay kaşığı kadar tane karabiber
  • 1 çay kaşığı kadar pul biber
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı kapari
  • 1 adet limon
Minik mucizelerin baş kısımlarını kopartıp, iç kısımlarını çıkartıyoruz. Ardından kılçıklarını çıkartıp kuyruk kısımlarını da çıkartarak işin en keyifsiz kısmını tamamlıyoruz. Yıkadığımız hamsileri süzgece alıp suyu iyice süzülene kadar bekletiyoruz.

Diğer tarafta, soğanları irice doğrayıp sarımsak dişlerini bütün halde kalacak şekilde doğramadan soyuyoruz. Patateslerin çiğ kalmaması için cips kalınlığında olacak şekilde ince ince doğruyoruz. Maydanoz ve dereotunu da doğradıktan sonra, küçük bir fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz.

Hamsileri, sırt kısımları aşağıda kalacak şekilde tepsinin altına aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizip, üzerine soğan, sarımsak, patates, maydanoz, dereotu, kapari koyarak; tane karabiber, pul biber ve tuz serpiyoruz. Börek harcımızın üzerini kalan hamsiler ile, sırt kısımları yukarı bakacak şekilde kapatıyoruz.


Yuvarlak şekilde doğranmış olan limon dilimleri üzerine yerleştirilen böreğimizi 180 derecelik fırında yaklaşık 1 saat kadar pişiriyoruz.

Buharda haşlanmış havuç, brokoli ve karnıbahar yanında garnitür olarak çok lezzetli oluyor, hem de tabağın daha daha dolu görünmesini sağlayarak öncelikle gözümüzün doyması konusunda bize zarar vermeden yardımcı oluyor.

Afiyet olsun :)

by Chef Na

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder