16 Ekim 2011 Pazar

PIRASALI BÖREK




Kış aylarının yaklaşmasıyla bütün market, pazar vb. tezgahlarında yer almaya başladı en sevdiğim sebzelerden olan pırasa... Bu böreği mutlaka denemelisiniz, özellikle yanında beyaz peynirle yemenizi tavsiye ediyorum. Enfes bir lezzet...

Malzemeler
  • 3 yufka
  • 1 kg pırasa
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 şişe maden suyu
  • 1,5 çay bardağı light süt
  • 3 adet yumurta
  • 1/2 demet maydanoz      
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 küçük kase yulaf ezmesi
  • Pul biber, kara biber, tuz

Gelin bu yumuşacık, çok lezzetli ve aynı zamanda çok da sağlıklı olan böreğimizi hazırlamaya içinden başlayalım. Öncelikle küçük küçük doğadığımız soğanları kısık ateşte üzerine çok az tuz serperek kavuruyoruz. Yıkayıp kuruladığımız pırasaları ince ince doğayarak soğranların yanına ilave edip, baharatları da ilave ederek 5 dakika kadar tavanın ağzı açık bir şekilde kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra tavanın ağzını kapatarak, sebzeler iyice yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra ocağın altını kapatarak doğradığımız maydanozları da ilave ederek böreğimizin iç harcını bir süre dinlendiriyoruz.

Bir kasede maden suyu, 1 çay bardağı süt ve 2 adet yumurtayı mikser yardımıyla iyice kabarana kadar çırpıyoruz. Yufkalardan bir tanesini tezgahın üzerine alıp üzerine geriye kalan yarım çay bardağı sütten 1-2 yemek kaşığı kadar ilave edip elimizle iyice yayıyoruz ve ardından yufkamızı yarım ay şeklinde katlıyoruz. Yufakının uzun olan kısmına hazırladığımız pırasalı harçtan ilave edip rulo şeklinde yuvarlıyoruz. Geriye kalan 2 yufkayı da aynı şekilde hazırlayıp yufkaları bükerek gül şeklini veriyoruz.

Böreğimizi yağlı kağıt serdiğimiz pişirme kabına alıp üzerinde yumurta, maden suyu ve sütten oluşan karşımın tamamını döküyoruz. Bu böreği bir gece buz dolabında dinlendirip pişirdiğimiz zaman, üzerine döktüğümüz karışımı iyice emdiği için çok daha lezzetli oluyor. Şayet o kadar vaktim yok derseniz de, en az 1-2 saat buz dolabında bekletmenizi tavsiye ederim.  

Böreği pişireceğimiz zaman 1 adet yumurtanın sarısını böreğin üzerine sürüp, yulaf ezmesini serpiyoruz ve işte bu kadar bitti... 175 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarındaya kadar pişirip afiyetle, börek keyfinden mahrum kalmadan, mutlu mutlu yiyoruz. 

by Chef Na

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder