18 Ekim 2011 Salı

SALÇALI SOMON BALIĞI

 


Kış mevsimine giderek daha çok yaklaştığımız, bu puslu, yağmurlu, güzel (!) Salı gününden el sallayarak merhaba diyorum ve müthiş bir hafta geçirmenizi diliyorum.

“CHEFNA” nın vizyonu okuyucularını hafifleterek gülümsetmek, hafifleme amacı taşımayanların da sağlıklı beslenmesine destek olmak iken somon balığı ile hazırlanan tarifler olmadan amaca ulaşmak neredeyse imkansızdı. Çünkü somon, içerdiği iyot ve özellikle omega-3 ile hem tok tutuyor hem de kaliteli bir protein kaynağı olarak metabolizmayı hızlandırıyor.  İşin uzmanları da haftada iki kez mutlaka balık tüketin derken, en azından bir öğünün somon, uskumru, konserve ton balığı veya “eğer bulabilirseniz” kuzey denizlerinde yaşayan Ringa balığı gibi yağlı balıklardan oluşmasını şiddetle tavsiye ediyorlar.

Evet yanlış duymadınız somon çok yağlı bir balık, hafifleten tariflerde yağlı balığın ne işi var diyebilirsiniz ancak, somonun içerdiği omega-3 yağ asitleri vücuttaki yağ kütlesini azalmasına yardımcı oluyor. Yani çok mu çok faydalı bu somon hafiflemek ve gülümsemek için. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre somon balığı depresyonla mücadelede en etkili olan dört yiyecek arasına da girmeyi başarmış.

Eskimoların bir söylencesinde de Somon Balığının insan yeniden hayat verdiğine inanılırmış. Bu söylenceye göre Somon Balığıyla beslenen insanlar kendilerini yeniden doğmuş gibi hissedip hayatı yeniden kucaklarlarmış.  

Sağlığınız için mutlaka balık tüketin, somon balığını hem sağlığınız hem de hafiflemeniz için tercih edin, mavi denizlerden size hediye olarak getireceği gülümseme paketini de kabul etmeyi unutmayın. 2 farklı somon balığı tarifi hazırladım sizler için şimdilik. Salçalı olanın favorim olduğunu söylüyor ve afiyet olsun diyorum… 

Malzemeler ( 2 kişilik )

  • 2 dilim somon balığı ( 400 – 450 gr kadar )
  • 2 baş sarımsak
  • 2 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Defne yaprağı, kekik
  • Tane karabiber, deniz tuzu ( normal tuz da kullanılabilir ), pul biber



Yuvarlak doğradığımız soğan ve soyulmuş sarımsakları yağlı kağıt serdiğimiz fırın kabına yerleştiriyoruz. Yıkadığımız somonları soğanların üzerine alıp, tane karabiber deniz tuzu serpiştiriyoruz. Her bir somon diliminin üzerine bir adet defne yaprağı koyup 200 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 35 dakika kadar pişiriyoruz. 1 su bardağı kaynamış suda 1 yemek kaşığı domates salçasını eritip kekik ve pul biber ekliyoruz.  Salçalı karşımı 35. dakikada balıkların üzerine döküp 5 dakika daha pişiriyoruz.  

Mesaj var: Yanında buharda pişmiş Brüksel lahanası, enginar kalbi ve roka ile servis yapabilirsiniz, denedim çok lezzetli oldu.

by Chef Na

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder